Mergi la conţinutul principal

Amintirile “Portarului zburător” au ajuns într-un DVD de colecție

Site-ul suporterilor Universității Cluj, ucluj.ro, în colaborare cu Asociația Șepcile roșii”, a lansat al patrulea volum al “Interviurilor în alb-negru”. DVD-ul îi este dedicat regretatului Nicolae Szoboszlay, ultimul supraviețuitor al echipei “Șepcilor roșii” care a ales calea exilului, la Sibiu, după Dictatul de la Viena din 1940.

Lansarea oficială a avut loc, luni, în sala de conferințe de la Cluj Arena, în prezența jurnalistului Ionel Lespuc, unul dintre autorii materialului video, a managerului Universității Cluj și, totodată, unul dintre foștii elevi ai seniorului, Ioan Ovidiu Sabău, dar și a unui grup de fani ai echipei noastre.

Mi-e foarte greu să vorbesc la trecut despre Nicolae Szoboszlay. Mă simt, însă, privilegiat și onorat că am avut șansa să cunosc un om și un antrenor de excepție. De la dânsul am învățat că în viață trebuie să fii om, să spui întotdeauna adevărul, să-i respecți pe cei din jurul tău, inclusiv pe adversari, să fii cinstit și să nu păcălești niciodată. Nicolae Szoboszlay nu ne-a pregătit doar pentru meciuri, ne-a pregătit și pentru viață. Chiar dânsul spune în interviu “eu nu numai am antrenat, am și educat”, un alt aspect foarte important fiind cel legat de dragostea pe care o purta copiilor. Mi-am însușit, cu ajutorul dânsului, valori neprețuite, care m-au călăuzit și mă vor călăuzi în viață. A avut aproape aceeași vârstă cu clubul pe care îl iubim, s-a identificat cu Universitatea, cu demnitatea cu care a trecut peste toate încercările. A influențat și modelat multe generații, a fost cel mai valoros antrenor care a activat la Centrul de Copii și Juniori. Eu sunt unul dintre elevii săi și nu am cuvinte să-i mulțumesc. Fotbalul s-a schimbat de când Nicolae Szoboszlay a început să păzească poarta Universității. Pe atunci nu se apăra cu mănuși, se juca pe terenuri de zgură. Un singur lucru nu s-a schimbat nici într-o sută de ani. Știți ce anume? Pasiunea cu care sunt iubite Șepcile roșii”.

Eu nu sunt pentru această lume”, obișnuia să spună Nicolae Szoboszlay. Adică valorile și principiile sănătoase în care credea nu erau și nu sunt apreciate. Din păcate, astfel de oameni sunt tot mai puțini și tot mai greu își găsesc locul în această lume, iar consecințele sunt vizibile. Azi sunt la loc de cinste dezbinarea, minciuna, bârfa, interesele personale, invidia, angajamentele neonorate și discreditarea celor care au valori și principii sănătoase. Avem datoria să nu distrugem moștenirea primită de la înaintașii noștri, a cărei valoare e inestimabilă”, a fost discursul “Moțului”.

Cunoscut drept “Portarul zburător” sau “Ultimul cavaler al fotbalului romantic”, Nicolae Szoboszlay ne-a părăsit în a doua zi a acestui an, la vârsta de 93 de ani. Ioan Ovidiu Sabău, Remus Câmpeanu, Petru Emil, Septimiu Câmpeanu, Zoltan Iasko sau Alpar Meszaros sunt doar câțiva dintre jucătorii descoperiți de “Laji-bacsi”.

Interviul a fost realizat de Ionel Lespuc și Gelu Radu, în noiembrie 2016, când Universitatea evolua în Liga a IV-a.

Primii 300 de spectatori care își vor cumpara bilete la următoarea partidă de pe teren propriu a “studenților”, cea cu Ripensia Timișoara, vor intra, automat, în posesia DVD-ului.

15 Aprilie 2019
Share
U-Cluj supporters

Fan Zone

Vrei sa devii fan? Completeaza campurile de mai jos si vino in familia "U" Cluj!